Carbid schieten; een wereldwijde traditie

carbid schieten doe je met het beste carbid

Het is weer december, Sinterklaas ligt achter ons en Kerst en Oud & Nieuw staan al weer snel voor de deur. Een tijd van gezelligheid en saamhorigheid, van lekker eten en een toast uit brengen op het nieuwe jaar. Allemaal erg leuk, maar mijn hart gaat nog sneller kloppen als ik aan oud & nieuw denk, want dan mag ik eindelijk carbid schieten, een traditie die het enthousiasme in mijn hart oplaait. Wie maakt dit jaar die mega knaller? Kan ik mijn mede carbidschieters overtreffen? Het kan voor mij dan ook niet snel genoeg oudejaarsavond zijn, maar gelukkig hoef ik niet stil te zitten, want ik kan alvast een geschikte melkbus uitkiezen en voordelig het beste carbid kopen voor mijn favoriete hobby.

Carbid schieten als traditie in Nederland en over de hele wereld

Achter carbid schieten zit een stukje geschiedenis, vroeger deed men aan carbid schieten om de boze geesten te verjagen. Het tegenwoordige carbid schieten is meer een teamsport geworden en draait het niet zo zeer meer om het verdrijven van de geesten, maar meer om het feit wie de hardste knal kan veroorzaken. Diverse teams uit het Noorden, Oosten en Zuiden van ons land binden de strijd met elkaar aan om super explosies te ontwikkelen met carbid en een melkbus of zelfs een carbidkanon. Het is leuk om op zo’n manier gezellig met elkaar bezig te zijn, er wordt dan ook flink bier gedronken en lekker gefeest.

Carbid Schieten; een hoop carbid, gezelligheid en bier

Maar wist je dat er niet alleen in Nederland en België met carbid geschoten wordt? Carbid schieten is een traditie die over de hele wereld plaatsvindt. Het maken, gebruiken en het beheersen van vuur heeft een invloedrijke rol gespeeld in onze ontwikkeling en beschaving. Zo zijn er verschillende tradities die van oorsprong heidens waren door de christenen overgenomen zoals het lichtfeest met Pasen. In diverse steden in Duitsland en Oostenrijk wordt op de vroege 1e Paasdag nog carbid geschoten. Tijdens het ‘Osterschiessen,’ dat start om middernacht en dat doorgaat tot net voor het luiden van de kerkklokken, wordt de opstanding van Jezus gevierd en de overwinning op de dood.

Op de Filipijnse eilanden wordt ook met de nieuwjaarsviering carbid geschoten, terwijl in Maleisië er met carbid wordt geschoten tijden het Islamistische feest. Echter daar gebruiken ze geen melkbussen, maar een Meriam Buluh of anders gezegd een bamboekanon. Maar het ritueel carbid schieten wordt ook in landen als Thailand, de Fiji Eilanden, Trinidad en Toboga gevierd, maar ook in Indonesië met zijn vele eilanden, waar het carbid nooit is weggeweest. bamboekanon

Voor deze mensen is carbid schieten niet alleen leuk, maar ook nog eens goedkoop. In deze landen kun je nog heel goedkoop carbid kopen. In Maleisië is carbid te koop voor maar een paar cent en het verse groene bamboe is zelfs helemaal gratis. Voor kinderen is dit een aantrekkelijk stukje speelgoed, echter wel gevaarlijker dan het groene speelgoed carbidkanon. Ze schuiven het carbid in het bamboekanon en doen er wat water bij en maken in het verse groene bamboe, dat ongeveer 5 à 10 cm dik is, een kleine opening om het gasmengsel te ontsteken.

Carbid schieten; een wereldwijde traditie

Het Meriam Talang festival wordt in Maleisië door de volwassenen nog grootser aangepakt. Er worden naast bamboekanonnen ook lange stalen oliepijpleidingen van de Shell gebruikt om carbid te schieten. Hierin wordt de druk nog sneller ontwikkelt, echter dit leidt niet tot een hardere knal, maar wel tot een snellere slijtage.

Wat heb je nodig om in Nederland en omstreken carbid te schieten?

Carbid schieten is een leuke trend van sport waar toch echt wel enige feeling bij komt kijken. Het is dan ook niet voor niets dat carbid schieten onder de behendigheidssporten valt, want alles draait om een goede timing. Echter als de hoeveelheid carbid niet met de juiste hoeveelheid water wordt gecombineerd kun je het hele carbid schieten wel op je buik schrijven. Om echt optimaal te kunnen carbid schieten heb je een goede kwaliteit carbid nodig, een stevige melkbus waarvan de bodem niet verroest is, een in wasbenzine gedrenkte fakkel, een touw, een stevige voetbal en natuurlijk water. En dan kan het feest beginnen, maar eerst moet je nog een gaatje in de bodem van de melkbus boren.

Leg ongeveer 50 à 60 gram carbid op de bodem van de melkbus, giet daar een kwart glas water bij (50 – 75 ml), sluit de monding van de melkbus af en wacht vol spanning zo’n 45 tot 60 seconden op de mega knal die gaat komen. Heb je alles precies gedaan zoals het moet, maar gebeurt er niets? Dan heb jij je waarschijnlijk laten oplichten en geen carbid gekocht van kwaliteit.

Alles wat je nodig hebt voor carbid schieten: Melkbus & Carbid

Waar is carbid te koop?

Tegenwoordig zijn er heel wat sites waar carbid te koop is, maar niet al het carbid is van hoogwaardige kwaliteit en dat is wel wat je nodig hebt om die mega knal te ontwikkelen tijdens het carbid schieten. Wil jij de perfecte explosie krijgen dan heb je daar Carbid klasse A voor nodig, dit carbid heeft een keurmerk. Let goed op als je carbid koopt, want er zijn nog steeds aanbieders die slechte kwaliteit carbid verkopen onder het mom dat je carbid klasse A koopt. Laat je dus niet zomaar carbid aansmeren, maar vraag altijd hoe het keurmerk tot stand is gekomen.

Wist je dat de grootste knallen uit de grootste brokken carbid komen? Ga jij carbid kopen, zorg er dan voor dat je grote brokken carbid krijgt. Grote brokken carbid hebben nog een voordeel, je kunt namelijk meerdere keren carbid schieten met dezelfde brokken.

TOP producten voor een dag carbid schieten vind je hier >>>

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Copyright © 2015 Viawia.nl - Alle rechten voorbehouden.