Diamanten

Diamanten - Tips bij aanschaffen

Het aanschaffen van losse diamanten is nagenoeg altijd een flink dure onderneming. Besteed dus goed aandacht en informeer je goed voordat je overgaat tot de aanschaf van diamanten. Kennis is macht, en dat geldt alsook bij de verwerving van een diamant of briljant (=rond geslepen diamant). Een pientere persoon, zorgt ervoor dat hij bij elke aankoop waar voor zijn centen krijgt, ongeacht of het duur is of goedkoop. Niemand wil dief van zijn eigen portemonnee zijn, toch?

Waar te beginnen?

Allereerst kun je al een beperkt online onderzoek uitvoeren en sommige plaatselijke juwelierszaken Googelen. Je vindt waarschijnlijk wel een aantal reviews. Houd in je achterhoofd dat deze soms flink overdreven worden, zowel de positieve als de negatieve reviews. Sommige juweliers hebben zelf ook een vlotte babbel en kunnen rap en zoet praten. Neem gewoon een diamant tester mee, om na te gaan of de aangeboden steentjes wel helemaal echt zijn.
Heb je geen diamant tester? Dan zijn hier een paar testjes die je zelf kunt uit voeren om iets meer zekerheid over de echtheid van  diamanten te krijgen.

Tips om valse diamanten te herkennen

  • De lijn test – Dit kan alleen gedaan worden met losse diamanten omdat je de steen hiervoor plat op zijn rug moet kunnen leggen. Leg de diamant plat op zijn rug op een wit papier waar je van te voren een rechte zwarte lijn op hebt getekend. Als je de lijn herkenbaar kan zien door de diamant, dan is de kans dat het een valse diamant is, behoorlijk groot.
  • The adem test – Dit is een goede test om te gebruiken op diamanten die al in een sieraad geplaatst zijn. Adem op de steen zoals je zou doen om glas te beslaan (mist). De mist zal zo goed als direct vervliegen op een echte diamant. Hitte verspreidt een stuk sneller op een echte diamant door zijn unieke moleculaire structuur.
  • Controleer of er onzuiverheden of fouten zijn, zowel intern als extern. Met een diamant loep kun je verifiëren of er onzuiverheden zijn in de diamant. Overigens is dit zonder kennis niet eenvoudig. Volledig pure diamanten zijn schaars, synthetische namaaksels zijn meestal wel gaaf en zonder fouten.
  • Controleer het edel metaal van het juweel. Echte diamanten worden alleen geplaatst op edel metaal te vergelijken met de waarde van de diamanten zelf. Uitsluitend 18k goud, wit goud, 900 en 950 platina is goed genoeg. Controleer de binnenkant van de ring stempels, waarin de echtheid van het gebruikte metaal aangegeven wordt.
  • Vraag naar het Certificaat – De meeste diamanthandelaars verkopen diamanten met certificaat vanaf een gewicht van 0.50 karaat. Dat certificaat is in het bezit van de juwelier en dus kun je dit opvragen. Indien de diamant niet over een certificaat beschikt, kun je best vragen om een certificaat te laten aanmaken. Natuurlijk kun je ook een andere steen kiezen die wel over een certificaat beschikt. Een diamant certificaat is het beste argument van de authenticiteit van de diamant. Er zijn een aantal diamant laboratoria die diamant graduatie aanbieden. Internationaal zijn de meest bekende en meest waardevolle certificaten : HRD (Hoge Raad voor Diamant) ofwel GIA (Gemmological Institute of America).

De schittering van de diamant

Licht is het element dat een diamant laat leven. De manier waarop licht door een diamant schijnt of wordt weerkaatst, bepaalt de schittering die de diamant afgeeft. Hoe groter en helderder die schittering, hoe hoger de kwaliteit, de zeldzaamheid en de waarde van de diamant.
Het gewicht, de zuiverheid, de kleur, de vorm en de wijze van slijpen van een diamant wordt wereldwijd vastgesteld aan de hand van de 4 C’s. De combinatie van de C’s bepaalt de waarde van een diamant.

CARAT     : Het gewicht van een diamant
COLOUR : Kleur van de diamant; hoe witter hoe beter
CLARITY : Zuiverheid van een diamant; hoe zuiverder, hoe beter
CUT          : Beoordeling van hoe de diamant geslepen is;
regelmatige vlakken zijn belangrijk voor een natuurlijke lichtloop

Meer lezen over diamanten? >>>

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Copyright © 2015 Viawia.nl - Alle rechten voorbehouden.